GRČKA 2018 LJETOVANJE

NEI PORI

Plavetnilo Egejskog mora, pješčana plaža i Olimp koji se kupa u vodama mora, karakteristike su ovog kolorističnog mestašca. Nei Pori se potpuno uklapa u sliku Olimpske Rivijere, jer okrećući leđa vodama Egeja, susrešćemo se sa mitskim bogovima u visinama Olimpa koji su tu, na dohvat ruke. A kada veče dođe, za istrajnije šetnja do Platamona, a za one mirnije sjedenje u brojnim tavernama upotpuniće dnevne utiske…

 

SOLUN

Solun je drugi najveći grad u Grčkoj koji zauzima posebno mjesto u srpskoj istoriji. U svijetu je poznat po svojoj kulturi i tradiciji, turističkim atrakcijama i šoping centrima. Srbi povezuju Tesaloniki, kako ga Grci nazivaju, sa istorijom i junaštvom, jer je to mesto gdje je izvojevana velika pobjeda, značajna za naš narod i gdje je u to ime izgrađen spomenik u Zejtinliku.

Danas je to omiljena destinacija mnogih. Solun je glavni gradski centar Sjeverne Grčke i mjesto je koje turisti rijetko propuštaju kada odlaze za ljeto na Halkidiki. Duga istorija, atrakcije, kulturno-istorijska veza sa našim narodom i sjajna prilika za šoping, jesu neki od razloga zašto je izlet Solun i Zejtinlik toliko popularan kada ljetujete na na nekom od prstiju Halkidikija.

METEORI

Zanimljivo u više pogleda, manastirsko naselje Meteora je smješteno na ogromnim i strmoglavim stijenama koje se naglo uzdižu na rubu tesalijske ravnice gdje se susreću sa podnožjem masivnog planinskog lanca Pindos. Neobično raznolik pejzaž kakvih ima malo bilo gdje na svetu kod putnika izražava mješavinu strahopoštovanja i zadivljenosti. Kaluđerska zajednica koja se ostvarila na ovom impresivnom stjenovitom pejzažu je jednstvena u svijetu, dok je zadivljujući prirodni fenomen velike geološke starosti dugo bio proučavan od strane mnogih grčkih ali i inostranih geologa i naučnika.

OLIMP

Na sjeveru Grčke, oko 100km udaljena od Soluna, nalazi se planina Olimp, čiji je vrh Mitikas, sa svojih 2918m najviši u Grčkoj i drugi po visini na Balkanskom poluostrvu.  Izranjajući iz Egejskog mora, naglo se uzdižući ka svojim vrhovima, Olimp pruža osjećaj neobuzdane moći i snage jednog neograničenog estetskog savršenstva.

Olimp (Olimpos), prema legendi, nastaje od grčke reči olambios, što u prijevodu znači „onoj koji zrači, svijetli” – Svijetla planina. Naime, skoro cele godine prekriveni snijegom i ledom, njegovi vrhovi reflektuju sunčevu svijetlost, što im daje nepreglednu ljepotu i sjaj. U nekim drugim okolnostima, vrhovi budu sakriveni oblacima i gustim slojevima magle. Uslijed svega toga, kroz istoriju, ovu planinu, zbog karakterističnih vizuelnih efekata, uslovljenih specifičnim prirodnim i meteorološkim fenomenima, nije bilo teško povezati sa mitskim tajnama. Olimp je kod starih Grka s razlogom izazivao osjećaj strahopoštovanja i dobio oreol svetog mesta. Odabrali su ga za stanište dvanaest bogova, predstavnika svoje mnogobožačke religije. Sami vrhovi su bili namjenjeni gospodarima Zevsu, Heri, Apolonu, Ateni, Posejdonu…